Kivel ajánlott edzeni?

A jó kapcsolatokat a közös célok tartják össze. A közös edzések is közös célok: az együtt végzett munka pozitív hatással van a felekre, erősíti a köteléket, növeli a kölcsönös tiszteletet. Eddz olyan emberekkel, akiket eleve kedvelsz. Segítsetek egymásnak, és élvezzétek az edzéseket, azaz a cél eléréséhez vezető utat.

Az edzések nagy része igazából egyszemélyes foglalatosság: 30-60 perc alatt megvan, nincs is közben idő mással foglalkozni, tehát összpontosíts erre a 30-60 percre. Lehet közben beszélgetni, de akkor kétszer annyi ideig fog tartani az edzés, ez pedig hatástalansághoz vezethet. Én nem szoktam edzés közben beszélgetni, csak összpontosítok.

A rendszeres gyakorlással megtalálod a saját tempódat. Társas foglalkozáson nem haladhatsz e szerint, nem hallgathatsz az ösztöneidre, hogy az adott mozzanatokban mi a legjobb a számodra. Ennek ellenére, ha jó a társaság, eddzetek együtt, figyeljétek és javítsátok egymás mozdulatait és ösztönözzétek egymást a minél rendszeresebb és koncentráltabb gyakorlásra.

Én nagyon szeretem az edzőtermet, mert mindenki hasonló céllal, hasonló energiákkal dolgozik, s ebben a közegben jó részt venni. Sok embert frusztrál, ha edzés közben mások nézik. Megnyugtatok mindenkit: ha egy ismeretlen az edzőteremben rád pillant, bármit is lát, nem fog törődni veled, mert önmaga miatt van ott, nem pedig miattad.Mibe öltözz edzés közben?

Edzés közben minél kevesebb ruha legyen rajtad, de ügyelj arra, hogy ne fázz. Ne viselj olyan ruhát, amelyik visszatartja az izzadást. Ha a szabadban edzel, akkor az évszaknak megfelelően öltözz fel, izmaid legyenek befedve, nehogy kihűljenek.

Sok időt tudsz megspórolni, ha mindig van előre elkészítve egy váltás tiszta edzőruha. A beizzadt ruhát azonnal dobd a szennyesbe, s a tisztát rögtön készítsd el másnapra. Így az edzések előtt nem kell az edzőruhádat keresgélni.Mi a legjobb hely az edzéshez?

Ha zárt helyen edzel, akkor a levegő mindig legyen friss körülötted, lehetőleg folyamatosan cserélődjön.

A talaj legyen sima és aránylag kemény, ami még nem bántja a csontjaidat. A legjobb, ha a fekvő gyakorlatokat egy összehajtott pléden vagy egy vékony szivacson végzed.

Nem kell elvonulnod a világ végére, csendet és magányt keresve. A mai világban jobb, ha inkább hozzászoksz a zajokhoz és kiszűröd őket: az a hang fog zavarni, amelyiket hagyod, hogy zavarjon. De ha jó idő van, akkor masírozz ki a szabadba egy pléddel, és tornázz ott, érezve a természet közelségét.Evés és ivás a mozgás előtt, közben és után

Az edzés egyik fontos előfeltétele az üres gyomor. Nagyobb adagú étkezés után kettő órával, kevesebb ételbevitel esetén egy óra múlva lehet sportolni.

A napi főedzés előtt egy órával már ne egyél! Utána fogyassz fehérjedús tápanyagot, hogy az izmaid épüljenek. Fontos még edzés után az ásványi anyagok és a vitaminok pótlása: ezt ásványvízzel, pezsgőtablettával vagy vitaminkészítménnyel oldhatod meg.

Edzés előtt egy pohár, közben több pohár és utána pedig két-három pohár vizet igyál meg. Ha két-háromóránként kell vécére menned és a vizeleted világos, akkor rendben van a folyadékháztartásod. Akár melegben, akár hidegben sportolsz, mindig legyen nálad elegendő víz. Az izzadással egyenes arányban pótold a vizet, sosem szabad kiszáradnod!

A testmozgás előtt és közben tilos az alkoholfogyasztás! Kávé, tea és kóla ivása sem ajánlott, mert koffeintartalmuk miatt hamis képet adnak az energiaállapotodról. Azt hiszed, hogy több energiád van, mint amennyi ténylegesen van, és a vízhajtó hatásuk pedig szükségtelen folyadékvesztést okoz.

NYÁR -40%