cím

Elliptikus tréner

kulcsszavak elliptikus tréner, ellipszis tréner, cross trainer, kondigép, otthoni edzés elliptikus trénerrel, edzőtermi edzés elliptikus trénerrel, kardioedzés otthon, otthoni fitnesz
leírás

Az elliptikus tréner vagy cross trainer fitnesz eszköz a sétát és a futást imitálja, viszont a talp végig a gépen van, így nincs ütődés az izületeken, ezáltal csökkentve a sérülés kockázatát. Az elliptikus mozgás pontos másolata a futó mozgásnak.

sztori A Wikipedia cikke szerint az első elliptikus trénerek az 1990-es években jelentek meg. A cél az volt, hogy a futást (ill. sífutást) szimuláló mozgásformát hozzanak létre annak ízületekre és szalagokra káros hatásai nélkül. Használják az elliptikus trénert fizikoterápiás, rehabilitációs célokra, mert jól használható alacsony intenzitáson és biztonságos valamint jótékony hatással van a szív és érrendszerre. A működési elv az evezőpadokhoz hasonlatosan valamiféle súrlódásra vagy mágnesességre alapul: van mechanikai súrlódással fékezett elliptikus tréner, illetve vannak centrifugális, mágneses, folyadék vagy légellenálláson alapuló fékezési móddal ellátott modellek is. Az elliptikus trénernél fontos elem a teljesítmény mérése: ezzel az edzésmunka könnyebben irányítható, több a visszajelzés és ez erős motivációt ad.
okosság

Hasznos extra funkciók a tempó, távolság és időmérő illetve a pulzusmérő melyeknek használatával pontosan 'be tudod lőni' az edzésprogramodat, könnyebben tudod magadat zsírégető aerob pulzusszámon tartani. Az előre beprogramozott edzéstervek is jó szolgálatot tehetnek különösen a piramis, fordított piramis illetve intervallum edzések. Saját elliptikus tréner vásárlása előtt jó ötlet ellátogatni egy szaküzletbe vagy edzőterembe és kipróbálni több fajtát is. Az elliptikus tréner használata közben ügyelni kell arra, hogy a hát és testtartás egyenes legyen, és mivel az elliptikus tréner edzés közben sokat izzad az ember, gondoskodni kell a folyadékpótlásról is. A korlát illetve fogódzó csak egyensúlyozási segédlet, ha nem támaszkodsz rá akár 30%-kal több kalóriát égethetsz el. Az edzést lassan kezdd és lassan is fejezd be, hogy a szervezetednek legyen ideje alkalmazkodni. Jó ha megnyújtott lépéshosszal dolgozol, ekkor ugyanakkora érzékelt erőkifejtés mellett több kalóriát égetsz el (persze ezt a gépnek is támogatnia kell állíthatóságban). Ha elliptikus trénereden karok is vannak, azokkal is érdemes dolgozni.

tudományos

Különböző elliptikus tréner edzések vannak:

  • edzőtermi elliptikus tréner edzés,
  • elliptikus tréner edzés otthon,
előnyök - sima egyenletes mozgás
- nem terheli az ízületeket
- minden edzettségi szinthez alkalmazható
- a lábizmok valamint a szív és érrendszer nagyszerűen erősíthetők vele
- állítható nehézség, ellenállás
- kis erőbedobással már használható
- sportsérülésekből való felépülésre kiválóan használható rehabilitációs sporteszköz
hátrányok Az elliptikus tréner helyigényes eszköz.
ajánlat

Hogyan eddz úgy, hogy biztosan ne sérüljenek meg az izmaid, és az elliptikus tréner edzésterved hatásos legyen?

 

A válasz nagyon egyszerű!

Mindig kezdj kisebb ellenállással és fokozatosan melegítsd be az izmaidat. A húzódások elkerülése végett, az elliptikus tréner használata előtt érdemes általános, teljes testre kiterjedő, tetőtől-talpig bemelegítést és nyújtást végezni.

Figyelem: mindig csak lassan és fokozatosan növeld a terhelést!

ingyenes -

NYÁR -40%