cím

Kettlebell

kulcsszavak kettlebell, gömbsúlyzó, kettlebell edzésterv, aerob edzés, anaerob edzés
leírás

A kettlebell egy tradícionális orosz gömbsúlyzó, mintha egy ágyúgolyónak fogója lenne. A kettlebell edzésterv teljeskörű edzést biztosít, mert erősíti az izmokat, fejleszti az egyensúlyt, és megdolgoztatja a szív- és érrendszert is.


Kettlebell gömbsúlyzó

verseny

A kettlebell gyakorlását magas szinten lehet űzni, keménnyé teszi használóját. Kettlebell versenyeket is rendeznek, ahol két fő gyakorlat van, mindkét gyakorlatból minél többet kell elvégezni 10 perc alatt.

 

KETTLEBELL SNATCH

Az egyik a gömbsúlyzó fej felé lendítése a lábaid közül - kemény gyakorlat, sokat kell gyakorolni, hogy ráérezz. Itt egy Youtube Kettlebell Snatch videó:

 

 

 

KETTLEBELL JERK

A másik kettlebell gyakorlatot kettő súlyzóval kell végezni: a bicepszeidre engeded a súlyokat, a fogói összeérnek, majd a fejed fölé lököd, nyomod őket. Szintén kemény súlyzós gyakorlat, ezen a videón Valery Fedorenko 130-at csinál 32 kg-os súlyzókkal, 10 perc alatt!

 

 

 

sztori

Ennek a mobil fitnesz eszköznek a "kettlebell" az angol elnevezése, oroszul "????"-nak hívják. A "kettle" kannát, üstöt jelent.

 

A gömbsúlyzó ősét takarmány mérésére használták, 16 kg volt. Ma 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32 és 40 kilogramos változatok vannak a piacon. Az orosz hadseregben 24 kg-osat használnák.

 

Amerikában népszerűvé és bárki számára elérhetővé Pavel Tsatsouline tette a Kettlebellt. Pavel a szovjet különleges erők edzője volt, az USA-ba 1998-ba költözött. Első könyve és amerikai gyártású súlyzója 2001-ben jelent meg.

 

Létrehozta a Russian Kettlebell Challenge (RKC) szervezetet, aminek oktatási és instruktori programja is van.

tudományos

A kettlebell gyakorlatok dinamikus erőkifejtést igényelnek. A hagyományos súlyzókon a súlyzórúdon van a terhelés, nem kell egyensúlyozni azt, így koncentráltan 1-2 izomcsoport edzhető. A kettlebell gyakorlása közben viszont tartani és egyensúlyozni kell a súlyt, így a célzott izmokon kívül más izomcsoportok is bekapcsolódnak a munkába.

előnyök

Javarészt edzett, aktív emberek edzenek kettlebellel: sportolók, harcművészek, küzdősportolók. De természetesen minden szinten el lehet kezdeni!

 

Íme az előnyök felsorolása a hivatalos magyar kettlebell weboldalról:

  • Az orosz kettlebell nem Barbi és Ken játékszere, nem való azoknak, akik különálló izmok kollekciójára törekszenek.
  • A kettlebell olyan, az antik szobrokhoz hasonló izomzatot farag, amiről messziről látszik a használhatóság: széles vállak párnás mellkas nélkül, kötegekben kidomborodó hátizmok, acélos felkar, inas-eres alkar, karcsú derék, kockás has és erős combok.
  • A kettlebell letakarítja rólad a felesleges zsírt a diéta vagy az aerobic megaláztatásai nélkül is, nem ritka a heti 1% testzsírcsökkenés.
  • Ha túlsúlyos vagy, le fogsz fogyni. Ha sovány vagy, meg fogsz izmosodni.
hátrányok Bár ugye mindent elkezdthetnek amatőrök, én a kettlebellt inkább a keményebbeknek ajánlom, mert ha valami ilyen erőssé tehet, akkor legyen az a célod!
ingyenes

Ezen a weboldalon megtalálod hét kettlebell gyakorlat ingyenes leírását.

weboldal Teljeskörű kettlebell információ, kettlebell tanfolyamok a magyar kettlebell weboldalon.

NYÁR -40%