cím

Alexander technika

kulcsszavak Alexander technika, Alexander módszer
leírás

Az Alexander technika alkalmazásával jobban érzed magad, a természet teremtette nyugodt és kényelmes módon. Egy Alexander technika oktató segít, hogy elhagyd az egész életeden át felépített rossz szokásokat és stresszt, s az Alexander gyakorlatok megtanítanak a könnyed, szabad mozgásra.

Mindenkinek ajánlott, aki a saját mozgásának minőségét akarja javítani, legyen akár egészséges, akár mozgásproblémával, sérüléssel küzdő személy.

sztori

A Wikipedia cikke szerint az Alexander technika, megalkotójáról Mathias Alexanderről kapta a nevét, aki az 1890-es években fejlesztette ki módszerét légzési problémái és rekedtsége enyhítésére. A technikának köszönhetően Alexander, saját bevallása szerint, képes volt tovább űzni szenvedélyét: a shakespeare-i színjátszást.
Az Alexander technika elsajátítása általában oktató segítségével, one-on-one tréning (egy oktató - egy tanuló) keretei közt zajlik speciális kéztechnikák és verbális instrukciók által.
Mathias Alexander egy shakespeare-i orátor volt, aki elveszítette a hangját illetve gyakran berekedt előadások alkalmával. Miután orvosai tájékoztatták arról, hogy nem találtak fizikális elváltozást, megvizsgálta magát egyszerre több tükörben. Önmegfigyelése eredményképp rájött, hogy túlságosan mereven tartja magát és megfeszül a teste, amikor beszélni vagy szavalni készül a színpadon. Továbbá, sok más hang illetve légzésproblémával küzdő embernél is megfigyelte, hogy hangképzés előtt a törzs felső részének izmai megfeszülnek, különösen a nyak táján. Az volt a feltevése, hogy a fej nyakhoz képest való hátrahúzása és leszegése megzavarja a légzésért, testtartásért és hangképzésért felelős mechanizmusokat. Technikákat fejlesztett ki, hogy leszoktassa magát erről a káros szokásról és azt tapasztalta, hogy a rekedtsége tejlesen megszűnt. 1895-ös új-zélandi felolvasókörútján ébredt rá a fejtartás szélesebb körű jelentőségére az ember egészséges testi lelki működésével kapcsolatosan.
Alexander úgy vélte, hogy az általa kifejlesztett módszert univerzálisan lehetne alkalmazni az emberek egészségének és jó közérzetének ápolása érdekében és hogy ezzel hozzájárulhatnánk a tudatosság szerepének növeléséhez az emberi evolúcióban. Kidolgozta rendszerének oktatási tervét (egyébként Alexander technikának csak halála után kezdték el hívni a módszert) és 1955-ben bekövetkezett haláláig oktatta.
okosság

Az Alexander technika elsősorban egy tanulási folyamat és nem gyógykezelés vagy terápia. Kevés kivétellel nincsenek benne rutin, előírt gyakorlatsorok (kiv. pl. a háton fekvés), leginkább akkor alkalmazandó, amikor egy adott cselekvés és/vagy mozgás minősége adott helyzetben javításra szorul. Az Alexander technikát oktató szakember verbális instrukciókat nyújt, folyamatosan figyeli a tanítványt és kezeivel segíti a helyes mozgás és tartás kialakítását és meggátolja illetve megszakítja a káros vagy nem hasznos beidegződéseken alapuló mozdulatok automatikus végrehajtását. Fejleszti a tanuló saját test érzékelését, testtudatát.

előnyök

-erőlködéstől mentes mozdulatokat eredményez, visszaszerezhető a mozgás szabadsága
-könnyű, bárki által végezhető
-hatásos, biztonságos
- javul az egyensúly és a testtartás
- javul az általános egészségi állapot (ill. csökken a betegen töltött idő), fájdalmak csökkennek (pl. hátfájdalom),
- csökkenti a stresszt, fejleszti a stresszkezelési képességet
- javul az élethez való hozzáállás

hátrányok
ingyenes -
weboldal http://www.alexander-mozgas.hu/
http://www.alexandertechnika.hu/
http://www.atstudio.hu/
http://www.paloscsilla.hu/
http://www.alexanderezz.hu/
http://www.alexander-technique.hu/

NYÁR -40%