cím

Baduanjin

kulcsszavak Baduanjin
leírás

A Baduanjin módszer az egyik leggyakoribb formája a kínai Qigong gyakorlásának. Nyolc egyéni mozgást kell összekötni, olyan szépen, mint a brokátselyem, hogy a szervezeted tele legyen energiával. A Baduanjin gyakorlatok javítják az egészséget azaz nem a qigong vallási vagy harci formái.

Mindenkinek ajánlott, aki a saját mozgásának minőségét akarja javítani, legyen akár egészséges, akár mozgásproblémával, sérüléssel küszködő személy.

sztori

A Baduanjin (八段锦气功 - kiejtése "pátuáncsin") kifejezést általában 8 Selyem Mozdulatnak vagy 8 Brokáttekercs Gyakorlatnak szokták fordítani és tulajdonképpen erről is van szó: a forma 8 különálló mozdulattal közvetíti a selyem vagy a brokát tulajdonságait a test és annak energiái felé. A 8 mozdulat 8 különböző testtájat, meridiánt dolgoz meg. A Baduanjin egy terápiás jellegű csikung gyakorlat.
Már a 12. századi kínai irodalomban feljegyezték létezését. A legenda szerint egy kínai népi hős és hadvezér Yue Fei alkotta meg katonái formában tartására, csatára való felkészítésére.
A csikung (qi gong, chikung, chi kung) amúgy egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körére használunk. A csi (qi, chi) energiát, életerőt jelent, a kung pedig művelést, gyakorlást. A kínai hagyományos gyógyászatban ez az életerő központi helyet foglal el és az egészség feltétele a csi megfelelő mennyisége és akadálymentes áramlása a testben. Ez minden csikung rendszer közös célja.

okosság A Baduanjinnak van álló és ülő verziója is, az állva végzett verzió nagyságrendekkel népszerűbb. A Wikipedia cikke alapján a mozdulatok leírása a következő:

1. Két kézzel tartjuk az eget, hogy szabályozzuk a belső szerveket - San Jiao (hármasmelegítő /üregek/): a karok felemelése.
2.Balra és jobbra kifeszítjük az íjat - Shang Yang, lovaglóállásban íj kifeszítés imitálása amelllyen a derékövet dolgoztatjuk meg illetve a vesékre és a lépre koncentrálunk.
3. Szétválasztjuk az eget és a földet - Dan Tian, az első mozdulathoz hasonlít, de itt a tenyerekkel ellentétes irányokba tolunk fel és le. A gyomrot stimulálja.
4. A bölcs bagoly visszatekint. A nyak és fej balra és jobbra fordításával és nyújtásával enyhítjük a fáradtságot, oldjuk a stresszt és megelőzzük a betegségeket.
5. Himbáljuk a fejünket és lesüllyesztjük a testünket lovaglóállásba, hogy a feszültség eltűnjön - Ez szabályozza a szív és a tüdők működését. Fő célja a felesleges hő levezetése. A karok a combokon a könyök kifelé fordul hátrafelé csavarodik mindkét oldalon.
6. A két kéz tartja a lábfejeket, a vesék és a derék megerősítéséért. Felfelé nyújtózunk majd előredőlünk és megfogjuk a lábujjakat.
7. Lovaglóállásban állva ökölbe szorítjuk a kezeket és harciasan, mérgesen nézünk.Toljuk az öklöt mérges tekintettel, hogy erőnket és vitalitásunkat fejlesszük.
8. Lábujjakon pattogás. A kis ugrások utáni leérkezéskot a finom ringatózás és vibráció 'kisimítja' a chi-t.
előnyök

-ideális energiahiánnyal küzdőknek
-erőlködéstől mentes felszabadult mozgást eredményez
-könnyű, bárki által végezhető
-hatásos, biztonságos
- megnövekedett fókusz, koncentráció, mentális és fizikális erő és rugalmasság
- mélyebb, jobb alvás
- javul az egyensúly
- javul az általános egészségi állapot (ill. csökken a betegen töltött idő), fájdalmak csökkennek (pl. hátfájdalom), erősebb lesz az immunrendszer
- csökkenti a stresszt, relaxál
- keringésjavító
- megnövekedett öröm és békeérzet
- javul az élethez való hozzáállás

hátrányok - nincs
ajánlat


HOL? -
ingyenes -
weboldal Az Életfa Tömeges Chi Kung Rekordkisérlete Magyarországon

NYÁR -40%