Figyelem! A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Elfogadom és bezárás

Izomfejlesztés, izomnövelés

Hogyan működnek az izmok?

Az izmok hőmérséklete működésük során megemelkedik. Az izmok számára biztosított energiának mindössze 20-30 százaléka használódik el a tényleges mozgásra, 70-80 százaléka hő formájában elvész.

Az energiaszolgáltató tápanyagok adják az izomműködéshez szükséges energiát: a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Az izomműködés közvetlen energiaszolgáltatója az ATP nevű molekula. Az ATP a tápanyagok lebomlásával keletkezik.

A szénhidrát a legfontosabb energiaforrás, aerob és anaerob testedzéssel is felhasználható. Aerob mozgás esetén a szénhidrát lebontása tízszer hatékonyabb, az ekkor keletkező bomlástermékek (víz és szén-dioxid) könnyen eltávoznak a szervezetből.

Az anaerob mozgás bomlásterméke a tejsav, ami lassan távozik a szervezetből, két-három napig fájdalmas izomlázat is okozhat.Mikor növekednek az izmok?

Az izmok nem működésük közben, hanem a pihenés, a regenerálódás közben növekednek. Az izom épüléséhez, szépüléséhez fehérje szükséges. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak az edzés előtt vagy közben, hanem edzés után is fogyassz fehérjedús ételt vagy táplálékiegészítőt.