cím

Qigong

kulcsszavak Qigong
leírás

A Qigong vagy chi kung sokféle hagyományos gyakorlatot tartalmaz, magában foglalja a csí és az energia gyűjtését és keringetését. A Qigong-ot főleg egészségügyi karbantartás céljából gyakorolják.

Mindenkinek ajánlott, aki a saját mozgásának minőségét akarja javítani, legyen akár egészséges, akár mozgásproblémával, sérüléssel küszködő személy.

sztori

A csikung (qi gong, chikung, chi kung) amúgy egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körére használunk. A csi (qi, chi) energiát, életerőt jelent, a kung pedig művelést, gyakorlást. A kínai hagyományos gyógyászatban ez az életerő központi helyet foglal el és az egészség feltétele a csi megfelelő mennyisége és akadálymentes áramlása a testben. Ez minden csikung rendszer közös célja.

okosság

A kínai modell szerint a csi elakadása rossz közérzetet, fájdalmat vagy megbetegedést okoz. Ha a csi áramlása akadályozott, akkor két dolog történik:

  1. Többlet csi halmozódik fel ott, ahol arra nincs is szükség. Ez olyan, mint amikor egy folyót eltorlaszolunk és a víz elönti a környéket.

  2. A test más részei nem kapnak elegendő csit. Ez ahhoz hasonlítható, mint amikor a gát másik oldalán kiszárad a folyó medre és elpusztul az élővilága.

A csikung gyakorlatok megszüntetik az energia gátjait és megnövelik a csi áramlását a testünkben. Ha a csi szabadon folyik, akkor ez az energia gyógyít és helyreállítja szervezetünk egyensúlyát.

A csikungnak 4 ága van: dinamikus, statikus, meditatív és a külső segítséggel végzett tevékenységek. A dinamikus ág mozgáskoreográfiából és mentális-fizikális tanokból áll, ilyen pl. a Tai Chi Chuan vagy a Xing Yi Quan. A statikus csikungnál a gyakorló egy helyben marad és egy adott testhelyzetet tart. A meditatív csikungban vizualizációs és mantra és légzéstechnikákat használnak. Vannak ezenkívül a külső ágensekre támaszkodó módszerek: különféle gyógynövények fogyasztása, masszázs és más interakció élőlényekkel.

előnyök

-ideális energiahiánnyal küzdőknek
-könnyű, bárki által végezhető
-hatásos, biztonságos
- megnövekedett fókusz, koncentráció, mentális és fizikális erő és rugalmasság
- mélyebb, jobb alvás
- javul az egyensúly
- javul az általános egészségi állapot (ill. csökken a betegen töltött idő), fájdalmak csökkennek (pl. hátfájdalom), erősebb lesz az immunrendszer
- csökkenti a stresszt, relaxál
- keringésjavító
- megnövekedett öröm és békeérzet
- javul az élethez való hozzáállás

hátrányok - nincs
ajánlat

-

HOL? -
ingyenes -
weboldal Az Életfa Tömeges Chi Kung Rekordkisérlete Magyarországon

NYÁR -40%