cím

Szobabicikli

kulcsszavak szobabicikli, szobakerékpár, szobabiciklis edzés, spinning edzés, kondigép, otthoni edzés szobabiciklivel, edzőtermi szobabicikli, kardioedzés otthon, otthoni fitnesz
leírás

A szobakerékpár edzés előnyös, ha odakint rossz az idő, vagy ha nincs elég helyed otthon, vagy nincs lehetőséged kint biciklizni. A szobabiciklizéssel óránként 600 kalória is elégethető. Sokféle szobakerékpár kapható, hátfájósoknak még háttámlás is. A szobabiciklis edzés zsírégető hatású erősíti a lábizmokat, a szívet és a tüdőt. A szobakerékpárt edzőtermekben és otthoni edzésnél is használják zsírégetés, állóképesség növelés, kardioedzés és izomfejlesztés céljából.

sztori A Wikipedia cikke szerint a legkorábbi szobakerékpárra emlékeztető eszközt a Gymnasticon-t 1796-ban Francis Lowndes fejlesztette ki. Régóta használják a szobakerékpárt fizikoterápiás, rehabilitációs célokra, mert jól használható alacsony intenzitáson és biztonságos valamint jótékony hatással van a szív és érrendszerre. A szobabiciklit illetve a görgős edzőpadot (ebbe normál kerékpár illeszthető) természetesen régóta használják kerékpárversenyzők edzésére is. A működési elv az evezőpadokhoz hasonlatosan valamiféle súrlódásra vagy mágnesességre alapul: van mechanikai súrlódással fékezett szobakerékpár illetve vannak centrifugális, mágneses, folyadék vagy légellenálláson alapuló fékezési móddal ellátott modellek is. A szobakerékpárnál fontos elem a teljesítmény mérése: ezzel az edzésmunka könnyebben irányítható, több a visszajelzés és ez erős motivációt ad.
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a spinning - ez csoportos, oktató vezetése mellett, gyors ütemes zenére végzett kardio alakformáló edzéseket jelent.
okosság

Érdemes kényelmes fogású és jól tapadó kormánymarkolattal rendelkező szobakerékpárt választani, hogy az ne okozzon bőrkeményedést, hólyagokat. Az is fontos, hogy a testmagasságodra, tested arányaira lehessen állítani a gépet (pl. ülés magassága és kormánytól való távolsága). Szintén ellenőrizni kell, hogy a szobabicikli teherbírása megfelelő-e. Ha hátproblémáid vannak választhatsz a rekumbens, háttámlás modellek közül is. Hasznos extra funkciók a tempó, távolság és időmérő illetve a pulzusmérő melyeknek használatával pontosan 'be tudod lőni' az edzésprogramodat. Az előre beprogramozott edzéstervek is jó szolgálatot tehetnek. Saját szobakerékpár vásárlása előtt jó ötlet ellátogatni egy szaküzletbe vagy edzőterembe és kipróbálni több fajtát is. A szobabicikli használata közben ügyelni kell arra, hogy a háttartás kényelmes legyen, és mivel a szobakerékpáros edzés közben sokat izzad az ember, gondoskodni kell a folyadékpótlásról is.

tudományos

Különböző szobabiciklis edzések vannak:

  • edzőtermi szobabiciklis edzés,
  • edzőtermi csoportos spinning edzés,
  • szobabiciklis edzés otthon,
előnyök - sima egyenletes mozgás
- nem terheli az ízületeket
- minden edzettségi szinthez alkalmazható
- a lábizmok valamint a szív és érrendszer nagyszerűen erősíthetők vele
- állítható nehézség, ellenállás
- kis erőbedobással már használható
- sportsérülésekből való felépülésre kiválóan használható rehabilitációs sporteszköz
- rossz időben is hódolhatsz a tekerésnek, nem fogsz megfázni
hátrányok A szobabicikli helyigényes eszköz.
ajánlat

Hogyan eddz úgy, hogy biztosan ne sérüljenek meg az izmaid, és az szobabiciklis edzésterved hatásos legyen?

 

A válasz nagyon egyszerű!

Mindig kezdj kisebb ellenállással és fokozatosan melegítsd be az izmaidat. A húzódások elkerülése végett, az szobakerékpár használata előtt érdemes általános, teljes testre kiterjedő, tetőtől-talpig bemelegítést és nyújtást végezni.

Figyelem: mindig csak lassan és fokozatosan növeld a terhelést!

ingyenes -

NYÁR -40%