cím

Tai Chi Chuan

kulcsszavak Tai Chi Chuan, tai chi, tai ji, tajcsicsuan, taijiqua, tajcsicsüan
leírás

A Tai Chi Chuan egy kínai eredetű belső harcművészet, leggyakrabban egészségügyi okokból gyakorolják. A képzési formák sokasága létezik, hagyományos és modern formában. A nyugatiak számára legismertebb a csoportban végzett lassított mozzgássor, melyet parkokban gyakorolnak minden reggel, különösen Kínában.

Mindenkinek ajánlott, aki a saját mozgásának minőségét akarja javítani, legyen akár egészséges, akár mozgásproblémával, sérüléssel küszködő személy.

sztori

A Tai chi chuan a kínai harcművészetek úgynevezett belső iskolái közé tartozó harcművészet, amely a külső iskolákkalellentétben nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. Megközelítő magyar fordítása: nagy, legvégső ököl.

Napjainkban széles körben gyakorolják a 24 lépéses és a 42 lépéses egyszerűsített formát, melyet Cseng Man-csing (Zheng Manqing ) alakított ki a 20. század század közepe táján. A 24 lépéses forma elemeit négy mester segítségével 1956-ban rögzítette a Kínai Sportbizottság. Alapnak a 108 lépéses Jang-stílust (Yang) vették, ebből emelték ki a jellegzetesebb mozdulatokat, az így kapott egyszerűsített forma pedig betekintést enged az ismerkedőknek a Tai chi chuan alapgyakorlataiba. Egyszerűsége folytán a kínai kormány komolyan támogatta elterjesztését és mindennapi gyakorlását, „ártalmatlan” volta révén még az átnevelőtáborok internáltjainak is oktatták. Bemutatása kb. négy-nyolc percet igényel.


okosság

A Tai chi chuan elsősorban a csi-nek (qi) mint az univerzum energiájának a felhasználásáról szól. Teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere, mely jótékony hatással van a testre és lélekre egyaránt, azaz általában véve a fizikai és lelki egészségre. Vannak stílusirányzatok, melyben a test és a lélek egészsége az elsődleges cél (például taoista tai chi) és vannak olyanok, ahol ugyan ez is cél, azonban eszközként is kezelik, akár a harcművészeti eredményesség elérése érdekében. A testi és lelki hatásain túl a Tai chi chuan egy szellemi út, mely a taoista tanítások és a mozgásban végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

A kínai modell szerint a csi elakadása rossz közérzetet, fájdalmat vagy megbetegedést okoz. Ha a csi áramlása akadályozott, akkor két dolog történik:

  1. Többlet csi halmozódik fel ott, ahol arra nincs is szükség. Ez olyan, mint amikor egy folyót eltorlaszolunk és a víz elönti a környéket.

  2. A test más részei nem kapnak elegendő csit. Ez ahhoz hasonlítható, mint amikor a gát másik oldalán kiszárad a folyó medre és elpusztul az élővilága.

A csikung gyakorlatok megszüntetik az energia gátjait és megnövelik a csi áramlását a testünkben. Ha a csi szabadon folyik, akkor ez az energia gyógyít és helyreállítja szervezetünk egyensúlyát.

előnyök

-ideális energiahiánnyal küzdőknek
-könnyű, bárki által végezhető
-hatásos, biztonságos
- megnövekedett fókusz, koncentráció, mentális és fizikális erő és rugalmasság
- mélyebb, jobb alvás
- javul az egyensúly
- javul az általános egészségi állapot (ill. csökken a betegen töltött idő), fájdalmak csökkennek (pl. hátfájdalom), erősebb lesz az immunrendszer
- csökkenti a stresszt, relaxál
- keringésjavító
- megnövekedett öröm és békeérzet
- javul az élethez való hozzáállás

hátrányok -
ajánlat

-

HOL? -
ingyenes -
weboldal -

NYÁR -40%