Tápanyagok Fehérjék
Fehérjék
Energiaszolgáltatás
A fehérje a harmadik legfontosabb energiaforrás, de alapvetően nem energiaszolgáltatásra való.
Származás
A fehérjékben található aminosavakat a szervezet nem képes előállítani, a táplálékkal jutunk hozzájuk.
Szerep
A fehérje felépíti, karbantartja és regenerálja az izomzatot. Az agyban, a gerincben, a belekben segíti a testfolyadékok kémiai egyensúlyát, illetve az ásványi anyagok szállítását. Csökkenti a vashiány és a vérszegénység kialakulásának kockázatát.
Fajták
Az állati eredetű fehérjék teljes értékű fehérjeforrások, mert az összes szükséges aminosavat tartalmazzák.
A növényi eredetű fehérjék alkotják a fehérjék másik csoportját, ezekben nincs meg az összes aminosav.
Feldolgozás
Emésztésük a gyomorban kezdődik. Körülbelül egy hónap kell ahhoz, hogy a szervezet lebontsa, és az izmokba építse a fehérjét. Ha nincs elegendő szénhidrát és zsír (például éhezés vagy többórás fizikai munka miatt), akkor a fehérjékből állítja elő az energiát a szervezet, aminek következtében az izomzat leépül, elsorvad.
Raktározás
A fehérje beépülése előtt nem képes raktározódni, ezért folyamatos utánpótlásra van szükség, kis adagokban. Többletfogyasztásnak nincs értelme, hiszen nem képes raktározódni.
Forrás
Állati eredetű fehérjék: húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek.
Növényi eredetűek: csonthéjasok, olajos magvak, hüvelyesek, szója, gabona és gabonatermékek.
Aminosavak
Az aminosavak a fehérjék építőelemei. Létezik kilenc esszenciális, ami nem állítható elő a szervezetben, csak a táplálékban megtalálható, és tizennégy nem esszenciális, amit képes előállítani a szervezet a táplálékban található alkotóelemekből.
Napi ajánlott mennyiség
Testsúly-kilogrammonként 1 g, sportolóknak 1,5-2 g.
Kalóriaérték
1 g fehérje = 4 kcal.
Fontos megjegyzés
A húsokat inkább főzve vagy párolva készítsd el, ugyanis sütéskor csökken az ételek fehérjetartalma. A fehér húsok magas fehérjetartalom mellett csak alacsony zsírtartalommal rendelkeznek. Sok zöldségben van elegendő mennyiségű fehérje, de nem tartalmazzák az összes szükséges aminosavat.
Fehérje tartalmú táplálékok, fehérje tartalmú ételek
A szénhidrátnak és a fehérjének egyensúlyban kell lennie a táplálékban. Egyik túlzott fogyasztása sem jó, de mindkettő fogyasztása elengedhetetlen.
A tápanyagok közül a fehérje lebontása a legbonyolultabb folyamat: nagyon sok energiát igényel, tehát minél több fehérjét fogyasztunk, annál több energia szükséges az emésztéshez.
éppen ezért egy étkezéskor a fehér-jéhez külön zsír, illetve két- vagy többféle fehérje együttes fogyasztása nem ajánlott. A szervezetnek elég munka egyféle fehérje feldolgozása is.
Íme a legfontosabb fehérjeforrások.
- húsok: baromfi, marha, borjú, bárány, vadhúsok,
- húskészítmények: sonka, bélszín, csirke- és pulykamell,
- halak: tonhal, lazac, tőkehal, kardhal, harcsa, ponty,
- rákok, tenger gyümölcsei: homár, garnéla, polip,
- tej és tejtermékek: joghurt, túró, sajtok,
- tojás, szója, tofu,
- diófélék, mogyorófélék és magok,
- hüvelyesek: lencse, szárazbab, szárazborsó,
- csírák: babcsíra, szójacsíra, napraforgócsíra.
Csak a növényi és állati fehérjeforrásokban szerepel az összes létező esszenciális aminosav, így szervezetünk csak vegyes táplálkozással képes a fehérjéből új izomszövetet építeni.
Ha valaki mégsem akar húst enni, akkor meg kell vennie a legjobb aminosav- és fehérjekiegészítőket, vagy több tejtermékeket és tojást kell fogyasztania minden étkezéskor.
Az alábbi ételpárosítások elegendő fehérjét biztosítanak azoknak, akik nem esznek húst:
- hántolatlan gabonák + hüvelyesek,
- hántolatlan gabonák + tejtermékek,
- diófélék, magvak + hüvelyesek,
- hüvelyesek + gabonaszármazékok (tészta, rizs).
A legtöbb hús sok zsírt és koleszterint tartalmaz. Emellett a modern állattenyésztéssel együtt jár a szintetikus hormonok és tápszerek, bélféregirtók alkalmazása. A gyorsan felhizlalt állatok egész életükben összezárva és stresszben élnek, folyamatosan antibiotikumokat és nyugtatókat kapnak. Többek között ezért is mérsékelni kell a húsfogyasztást, vagy pedig kizárólag tanyasi csirkét és marhát kell vásárolni.
Olyan húsokat egyél, amelyek zsírtartalma a lehető legalacsonyabb. A húsokról távolítsd el a bőrt, mert az rengeteg zsírt tartalmaz.
Tény, hogy csak a kisgyermekek rendelkeznek elegendő tejet emésztő enzimmel, ami a felnőtt szervezetben már nem található meg. Ennek ellenére én javaslok napi két deciliter tejfogyasztást: tiszta állati fehérjét tartalmaz és nagyon sok kalciumot. Arra ügyelj, hogy alacsony zsírtartalmút igyál! A túlzott tejfogyasztás vesekövet okozhat. A többi tejterméknél is az alacsonyabb zsírtartalmú fogyaszd!
A sajtokban általában nagyon sok zsír van. Nagyon finomak a sajtok, én is szeretem őket, de csak mértékkel fogyasztom, s neked is ezt ajánlom!
Az egyik legjobb fehérjeforrás a sovány túró: nyersen ehető, tartalmazza az összes szükséges aminosavat. Próbáld ki sovány joghurttal!
A tojás az életet hordozza, fehérjéje nem tartalmaz koleszterint és zsírt. Lehet főzni, buggyantani vagy sütni (minimális mennyiségű olajban).