cím

Taposógép

kulcsszavak taposógép, lépcsőzőgép, stepper, taposógépes edzés, kondigép, otthoni edzés taposógéppel, zsírégető edzés otthon, otthoni fitnesz
leírás

A taposógép egy fitnesz eszköz, ami a lépcsőzést imitálja, azaz leginkább a comb és a fenék izmait dolgoztatja meg. Mint a lépcsők mászása közben, a pulzus a taposógépes edzésen is megnövekszik, az izmok keményen dolgoznak, így a zsírégetés feltételei adottak lesznek. Testsúlyodtól függően 350-500 kalóriát égethetsz el egy 30 perces edzéssel!

sztori Az 1980-as években jelentek meg az első lépcsőzőgépek az USA-ban a Stairmaster nevű cég jóvoltából. Egyszerűségük, olcsóságuk és hatékonyságuk miatt a taposógépek rendkívül gyorsan rendkívül sikeresek lettek. Ma már olyan továbbfejlesztett lépcsőzőgépek is léteznek mint a Stepmill, amely egy valódi lépcsőt imitál.
okosság

A taposógép használata közben ügyelni kell arra, hogy a hát és az egész testtartás egyenes legyen, mert csak így hatékony igazán valamint a sérülésteket is úgy kerülhetjük el, ha nem könnyítünk és a test mindig a valós terhelést érzékeli. Éppen ezért a karral való támaszkodás sem ajánlott, az esetlegesen felszerelt korlát csak az egyensúlyozásban segít. Az ellenállást ne állítsd túl könnyűre mert sérüléshez vezethet. Fontos még a lassú mély légzés. Mivel a taposógépes edzés közben sokat izzad az ember, gondoskodni kell a folyadékpótlásról is. Hasznos extra funkciók lehetnek a tempó, távolság és időmérő illetve a pulzusmérő melyeknek használatával pontosan 'be tudod lőni' az edzésprogramodat. Az előre beprogramozott edzéstervek is jó szolgálatot tehetnek. Saját lépcsőzőgép vásárlása előtt jó ötlet ellátogatni egy szaküzletbe vagy edzőterembe és kipróbálni több fajtát is.

tudományos

Különböző taposógépes edzések vannak:

  • edzőtermi taposógépes edzés,
  • otthoni taposógépes edzés,
előnyök - sima egyenletes mozgás
- hatékony kalóriaégető, fogyni vágyóknak ideális eszköz
- nincs becsapódás (mint pl. futás közben) és így nincs extra terhelés az ízületeken
- a mini változat kevés helyet foglal
- minden edzettségi szinthez alkalmazható
- a lábizmok, a fenék nagyszerűen erősíthetők, formálhatók vele
- jótékony hatás a keringési rendszerre
- állítható nehézség, ellenállás
- kis erőbedobással már használható
- egyensúlyozást igényel ezáltal javítja a mozgáskoordinációt
- egyszerű, jó ár-érték arány
- térdsérülés illetve műtét utáni rehabilitációnál is alkalmazható
hátrányok - a normál változat igencsak terebélyes
ajánlat

Hogyan eddz úgy, hogy biztosan ne sérüljenek meg az izmaid, és az taposógépes edzésterved hatásos legyen?

 

A válasz nagyon egyszerű!

Mindig kezdj kisebb ellenállással és fokozatosan melegítsd be az izmaidat. A húzódások elkerülése végett, az taposógép használata előtt érdemes általános, teljes testre kiterjedő, tetőtől-talpig bemelegítést és nyújtást végezni. A taposógépes edzés üteme akkor hatékony, ha csúcsterhelésnél még ki tudsz épp mondani egy-egy mondatot, és válaszolsz ha kérdeznek de a kényelmes, folyamatos beszélgetés már nem menne. Ha a tested súlypontját minden lépésnél áthelyezed, a másik láb pihenhet, ezáltal tovább fogod bírni.

Figyelem: mindig csak lassan és fokozatosan növeld a terhelést!

ingyenes -

NYÁR -40%